czwartek, 22 kwietnia 2010

Rogaliki drożdżowe z nadzieniem krówkowym


Potrzebne składniki:

250 g mąki pszennej tortowej
pół kostki masła
1/4 szklanki ciepłego mleka
7 g suchych drożdży instant
jajko
2 łyżki cukru pudru
łyżeczka ekstraktu z wanilii
cukierki „krówki”

Przygotowanie ciasta:

1. Przesiewamy mąkę przez sitko.
2. Dodajemy masło i rozcieramy palcami aby utworzyły się drobne kawałeczki.
3. Mleko lekko podgrzewamy tak aby było letnie, następnie dodajemy drożdże oraz szczyptę cukru. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut tak aby wyrosło.
4. Ubijamy białko, następnie dodajemy żółtko oraz cukier puder i ubijamy razem do osiągnięcia zwartej konsystencji.
5. Do mąki z masłem dodajemy ubite jajko z cukrem pudrem i mieszamy.
6. Dodajemy wyrośnięte drożdże oraz ekstrakt z wanilii.
7. Wyrabiamy ciasto (ok. 10 minut – do czasu aż ciasto nie będzie się kleić do ręki).
8. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Przygotowanie rogalików:

1. Ciasto dzielimy na trzy mniejsze kulki.
2. Rozwałkowujemy na cienkie placki.
3. Kroimy na kwadraty.
4. W jednym z rogów umieszczamy połowę krówki i zawijamy tworząc rogalika.
5. Opcjonalnie - wierzch można posmarować jajkiem(żółtko roztrzepane z białkiem).

Pieczenie:

1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni
2. Na blachę rozwijamy papier do pieczenia i układamy rogaliki.
3. Pieczemy przez ok. 25 minut (do czasu aż uzyskają złocisty kolor).
4. Wyjmujemy rogaliki z piekarnika i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz