piątek, 3 lipca 2009

Pyszne racuchy z jabłkami


Potrzebne składniki:

2,5 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1,5 szklanki mleka
3 dag świeżych drożdży
3 jabłka
dwie łyżki cukru
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder

Sposób przyrządzenia:
1. Podgrzewamy mleko.
2. Do letniego mleka dodajemy rozdrobnione drożdże, cukier i sól.
3. Roztrzepujemy jajka.
4. Do drożdży z mlekiem dodajemy jajka, mąkę
i pokrojone w drobną kostkę jabłka.
5. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
6. Racuchy smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.
7. Nadmiar tłuszczu możemy odsączyć na papierowym ręczniku.
8. Posypujemy cukrem pudrem. Gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz