czwartek, 25 czerwca 2009

Ciasteczka owsiane

Do przyrządzenia ciasteczek potrzebne będą następujące składniki:
- szklanka płatków owsianych
- pół szklanki otrębów pszennych
- ¾ szklanki mąki tortowej
- pół kostki margaryny
- pół szklanki mleka
- pół szklanki cukru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki esencji waniliowej
- 1 jajko
- dodatki: rodzynki, orzechy włoskie, płatki migdałowe, pestki słonecznika


Jak przyrządzić?
1. Rozpuszczamy margarynę w małym rondelku, dodajemy cukier, esencje waniliową i mleko.
2. Dokładnie mieszamy płatki, otręby i mąkę.
3. Mieszamy rozpuszczoną margarynę z płatkami, otrębami, mąką,
4. Dodajemy jajko, rodzynki, orzechy włoskie, płatki migdałowe i pestki słonecznika
5. Formujemy małe ciasteczka, układamy na pergaminie
i pieczemy ok 20 min. w temp. 170 st. C.

1 komentarz: